Teatteriharrastus on loistava tapa viettää kesää!

Kesäteatterit ovat yksi kesäajan kohokohdista, ja monessa kylässä ja pitäjässä pitkin Suomea järjestetään aktiivisesti kesäteatteritoimintaa. Kuitenkin, suurimmaksi osaksi, monet kesäteatterit tulevat toimeen lipputuloilla, teatteriharrastajien talkootoiminnalla ja satunnaisilla valtion sekä kunnan tuilla. Näistä rahoitusmuodoista teatteri hoitaa suurimman osan lähes itse, pitkälti lähes täysin vain talkoolaisten toiminnan avulla.

Rahoitus

Moneen kulttuuritoimintaan valtion rahoitusta haetaan aktiivisesti vuosittain. Näitä rahoituksia on kuitenkin luvassa rajallinen määrä, ja myös teatteriharrastajat joutuvat kokemaan tämän nahoissaan. Monilla paikkakunnilla saattaa olla rahoituksen puutteen vuoksi pulaa teatteriammattilaisista ja toiminnassa on mukana paljon osa-aikaisia harrastajia, vaikka se ei yleisön kesäteatterinautintoa haittaakaan. Kuitenkin, paremmalla rahoituksella, myös kesäteatterissa työskentelevät pääsisivät keskittymään olennaiseen, eli teatterin tekoon, ilman huolta rahoituksen järjestämisestä.

Teatteriharrastus on oiva keino purkaa paineita

Monille teatteriharrastus on hieno keino purkaa arjen paineita, kun lavalla voi olla kerrankin joku toinen kuin oma itsensä. Luovuus pääsee valloilleen ja olo rentoutuu. Moni nuori teatteriharrastaja saattaa myös haaveilla teatterista ammattina. Kuitenkin, paras puoli varmasti on se, että teatteriharrastuksesta saa paljon uusia ystäviä, ja sosiaalinen piiri kasvaa huomattavasti uuden harrastuksen myötä.

Monet sanovat, että fyysinen työ kaipaa vastaparikseen henkisen harrastuksen ja toisin päin. Teatteriharrastus on siitä hyvä, että siinä yhdistyvät sekä rooliin eläytymisen henkisyys, että näyttelemisen fyysisyys. Monen näyttelijän täytyy olla erittäin hyvässä kunnossa, joten on täysin myytti, että näyttelijäntyössä tulisi esiin vain henkinen puoli.

Tutut näyttelijät houkuttelevat yleisöä

Monesti yleisöä houkuttelee paikalle tutut näyttelijät. Onpa kyseessä sitten valtakunnallinen kuuluisuus tai kylällä tuttu henkilö, moni yleisöstä on valmis tukemaan näyttelijöiden työtä ja toimintaa maksamalla kesäteatterin esityslipusta pienen hinnan. Moni kuuluisampikin näyttelijä pitää kesäteattereissa esiintymisestä rempseän ja läheisen tunnelman vuoksi, jota sekä teatteriväki, että yleisö välittää.

Myös paikallislehdet ovat hyviä teatteriesitysten välityskanavia. Varsinkin pienemmällä paikkakunnalla kesäteatteri vetää suhteellisesti enemmän porukkaa sen ainutkertaisuuden vuoksi. Myöskin pääkaupunkiseudulla kesäteatterit menestyvät hyvin, mutta ne joutuvat kilpailemaan myös muun kulttuuritarjonnan kanssa, jota saattaa olla runsaastikin.

Kesäteatterin valttikortti on juuri sen kotikutoinen ja niin sanottu amatöörimäinen ote. Tämä ei välttämättä ole huono asia, sillä moneen suomalaiseen vetoaa juuri maanläheinen ja aito tunnelma, jota ei ole pilattu turhilla koristeilla ja mahtipontisuudella – yksinkertaista, rentoa ja aitoa! Kotikutoisuutta voi jossain suhteessa pitää erittäin suomalaisena piirteenä, sillä monessa muussakin kulttuuritoiminnassa, esimerkiksi elokuvissa pyritään monesti juuri välittömään tunnelmaan. Tämä aitouden ihannointi on monen teatteriharrastajan etu, sillä omaa tekemistä ei ole vielä sotkettu näyttelemisen akateemisilla kiemuroilla.

Monelle myös vapaa-ajan toiminta maksaa

Monelle taloudelliset paineet ovat arkipäivää ja silloin on yleensä karsittava juuri harrastuksista ensimmäiseksi. Teatteriharrastus ei kuitenkaan ole liian tyyristä ja osallistumalla talkootoimintaan, harrastusmaksusta saattaa saada alennusta. Myöskin kesäteatteriesityksiä järjestämällä on mahdollista saada hieman palkkiota omaan taskuun, sillä monissa suosituissa esityksissä katsomot tuppaavat täyttymään, ja ylimääräisiäkin esityksiä saatetaan järjestää.

Monelle nuorelle näyttelijälle juuri kesäteatterit saattavat kuitenkin olla se ponnahduslauta uralle. Monet pienet teatteriryhmät järjestävät juuri kesäisin suurimman osan esityksistään vilkkaamman kysynnän vuoksi, ja sen vuoksi monelle nuorelle näyttelijälle on luvassa töitä juurikin kesäisin. Näin monet nuoret näyttelijät tulevat ensiksi tutuksi omalla paikkakunnallaan monen suositun esityksen myötä. Normaalisti he ovat jo paikalliselle erittäin tuttuja, sillä he ovat mitä todennäköisimmin aloittaneet teatteritaipaleensa juuri kyseisen teatteriryhmän kanssa.

Rahoituksellisista ongelmista huolimatta juuri kesäteatterit ovat niitä katsojavaltteja, jotka vetävät yleisöä vuodesta toiseen. Kesä saa ihmiset hämmästyttävän usein liikkeelle, ja monelle katsojalle juuri kesäteatteri saattaa olla vuoden ainoita kulttuuritapahtumia, joihin tutustutetaan myös perheen pienimmät.